Acupunctuur

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese geneeskunst (Traditional Chinese Medicine of TCM)

Acupunctuur wordt op dit moment in de meeste westelijke culturen beschouwd als een “nieuwe alternatieve” geneeskunst. In werkelijkheid is acupunctuur (en het verwante moxeren) een medische behandeling die al meer dan 5.000 jaar oud is. Door gebruik te maken van zeer fijne naalden welke op nauwkeurig omschreven punten worden ingebracht, is het mogelijk om de fysiologische processen van het lichaam te beïnvloeden.

Naast beïnvloeding van het systeem van acupunctuurpunten met naalden wordt ook gebruik gemaakt van diverse andere technieken, onder meer:

Moxeren, waarbij een acupunctuurpunt door middel van verhitting wordt gestimuleerd;
Laseracupunctuur, waarbij een acupunctuurpunt door middel van soft laser wordt gestimuleerd;
Acupressuur, waarbij een acupunctuurpunt door middel van massage wordt gestimuleerd;
Cupping waarbij een acupunctuurpunt door middel van het lokaal creëren van een vacuüm wordt gestimuleerd.

Het eerste verslag over acupunctuur wordt gevonden in de 2700 jaar oude Huang Di Nei Jing ( het boek van De Gele Keizer over Interne Geneeskunde). Er wordt gezegd dat dit het oudste medische handboek in de wereld is. Er staan zelfs theorieën in die uit een nog vroegere tijd stammen en beschreven zijn door Shen Nung, de vader van Chinese Geneeskunst. Shen Nung documenteerde theorieën over bloedsomloop, hartslag en het hart meer dan 4000 jaar voordat de Europese geneeskunde hier om het even welk concept over had.

Behandeling
Een goede acupuncturist is (para)medisch geschoold en heeft een gedegen, gerichte vakopleiding achter de rug. U heeft voor het bezoek aan een acupuncturist veelal géén verwijsbriefje nodig van uw huisarts. Diverse zorgverzekeraars vergoeden behandeling door acupuncturisten. Zie ook vergoedingen onder Praktijk Gobert.

Léon Gobert M.Sc. is aangesloten bij de beroepsvereniging Zhong.

Acupunctuur
Kruidengeneeskunde
Moxa Therapie en Cupping
Tuina Chinese Massage
Polariteitsmassage