Moxa therapie en cupping

 

Moxa therapie
Moxeren is een techniek waarbij een staafje van het gedroogde kruid Artemisia Vulgaris gloeiend bij acupunctuurpunten wordt gehouden om deze te stimuleren. Soms wordt het kruid op de acupunctuurnaald geplaatst en soms direct op de huid of op een isolerend schijfje.Zowel acupunctuur als moxatherapie zijn in staat om het functioneren van de organen en meridianen te bevorderen, en om Yin en Yang, Qi en Bloed te reguleren. Beide therapieën hebben hun specifieke kenmerken, maar ze kunnen in combinatie worden toegepast. Moxa therapie wordt met name toegepast als er sprake is van ‘Koude’ aandoeningen zoals een verkoudheid na sterk afkoelen van het lichaam of diarree na het eten van ijs.

Cupping
Cupping of koppen zetten is een methode waarbij een kop of bol, gemaakt van glas, bamboe of aardewerk wordt aangebracht op het huidoppervlak.Door de kop kortstondig te verwarmen en snel op de huid te plaatsen creëert de therapeut een vacuüm. Hierbij ontstaat veelal een zeer oppervlakkige bloeduitstorting waardoor lokaal een blauwrode plek te zien zal zijn. Dit is een normaal verschijnsel dat na enkele dagen zal verdwijnen. Nadat de roodheid is verdwenen zal er vermindering van de symptomen optreden.Het doel van het zetten van koppen is het verdrijven van Wind-Koude (zoals bij ‘een koutje op de spieren) en om bloedstagnatie en pijn op te heffen, bijvoorbeeld na sportletsel.

Behandeling
Een goede acupuncturist is (para)medisch geschoold en heeft een gedegen, gerichte vakopleiding achter de rug. U heeft voor het bezoek aan een acupuncturist veelal géén verwijsbriefje nodig van uw huisarts. Diverse zorgverzekeraars vergoeden behandeling door acupuncturisten. Zie ook vergoedingen onder Praktijk Gobert.

Léon Gobert M.Sc. is aangesloten bij de beroepsvereniging Zhong.

Acupunctuur
Kruidengeneeskunde
Moxa therapie en cupping
TUINA Chinese massage
Polariteitsmassage